torek, 11. november 2014

UDBA progoni slovenske novinare

Objavljam pismo Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) hrvaškim medijem v zvezi s kazensko tožbo nekdanjih načelnikov Udbe proti meni. Hrvaško novinarsko društvo (HND) me je že podprlo v kazenskem postopku na predlog Janeza Zemljariča.
 
Poštovani kolegi novinari

Molimo vas da pratite kazneni postupak protiv novinara ljubljanskog tjednika Reporter Igora Kršinara i fotografa Primoža Lavrea zbog navodnog klevetanja bivšeg čelnika jugoslavenske UDBAe Silva Gorenca. Spomenuta novinar i fotograf se moraju  u četvrtak, 13. studenoga u 12,30 sati javiti na okružnom sudu u Ljubljani. To je točno jedan mjesec nakon dana kada su se prvi put pojavili u sudskom postupku zbog slične pritužbe, koju je učinio bivši čelnik slovenske UDBAe Janez Zemljarič, to jest 13. listopada. Kršinar je u tjedniku Reporter ovog siječanja pisao o zločinima protiv hrvatskih emigranata, koje je učinila UDBA u vrijeme kada su ju vodili Silvo Gorenc i Janez Zemljarič te u člancima predstavio dokumente koje je u slovenskom državnom arhivu našao istraživač i publicist Roman Leljak.

Silvo Gorenc kazneno progoni novinara Kršinara zbog pisanja o dokumentu iz kojeg se vidi da je bio kao čelnik jugoslavenske Udbe obaviješten o akciji 1972. u kojoj su oteli Stjepana Crnogorca iz Salzburga i doveli u Ljubljanu gdje je nestao poslije ispitivanja. Osim toga Gorenc progoni Kršinara jer je u članku pisao o brutalnom ubojstvu obitelji Ševo uključujući i devetogodišnju djevojčicu također 1972 i podsjetio da je tada jugoslavensku UDBAu vodio Gorenc. Bivšeg čelnika je uvrijedilo i citiranje iz knjige rumunjskog generala Iona Pacepe Crveni horizonti (Red horizons) iz 1987 godine u kojoj je pisao o razgovorima između Tita i Ceausescuja u vezi sa otmicama i likvidacijama političkih protivnika; na jednom tom razgovoru Tito je Ceausescuju rekao da će Gorenc za njega ubiti bilo koga na Zapadu ako on to želi.

U vrijeme kada je u Njemačkoj počelo suđenje protiv čelnika hrvatske UDBAe Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća, u Sloveniji su na sudu novinari i publicisti (Leljak) koji piše o zločinima UDBAe i citiraju dokumente iz državnog arhiva. Uvjereni smo da je sudski postupak zanimljiv i za hrvatsku javnost zbog toga želimo da ga pratite.

Hvala na pažnji.

ZNP, Udruženje novinara i publicista Slovenije

Tino Mamić, predsjednik ZNP-a

Ni komentarjev: