ponedeljek, 21. julij 2008

Lipovi bogovi (Reporter 8)


Stranka Lipa se predstavlja kot stranka borcev za socialne pravice revežev, v njihovem ozadju pa se skrivajo povezave s tajkuni. Medtem ko Barbara Žgajner Tavš maha s položnicami upokojenk, ki imajo komajda za življenje, se Sašo Peče kaže v družbi z najbogatejšimi Slovenci, z njimi sodeluje in lobira zanje v državnem zboru. Za njegovega političnega mentorja velja prvak SLS Bojan Šrot, ki mu je tudi omogočil, da je v njegovi županski pisarni začel ustanavljati svojo stranko.

Pred tednom dni se je Lipi pridružilo tudi Društvo nezaposlenih in socialno ogroženih Slovenije, ki ga vodi nekdanji kandidat za predsednika Zares Ivan Cencelj. Skupaj s Sašom Pečetom je podpisal sporazum o sodelovanju med stranko in društvo na jesenskih volitvah. Društvo bo stranko podpiralo, njegovi člani pa bodo sodelovali kot kandidati Lipe na volitvah v državni zbor. Med njimi bo tudi Cencelj, ki naj bi predvidoma nastopil v zagorskem volilnem okraju, saj je doma iz Izlak. Prvi mož nezaposlenih pravi, da je program Lipe zelo podoben programu njihovega društva: »Zares sem zapustil zaradi neizpolnjenih obljub. Golobič mi je obljubil, da bova tesno sodelovala, nikoli pa me ni poklical. Nato sva se z Biščakom dogovarjala, da bi prevzel vodenje odbora za socialo, pa prav tako ni bilo nič. Potem smo v društvu pisali vsem parlamentarnim strankam in jih prosili za sodelovanje, edina, ki nas je sprejela, pa je bila Lipa.«

Socialna delavka v parlamentu

Sodelovanje med Lipo in Društvom nezaposlenih gre mnogim na smeh, saj javnomnenjske ankete kažejo Lipi 0,7 odstotka podpore, kar še zdaleč ne zadostuje za vstop v parlament. Njihov nekdanji šef, prvak SNS Zmago Jelinčič, je v intervjuju za tokratno številko revije Reporter komentiral: »Verjetno se pripravljajo, da bodo vstopili v to društvo.« Lipeki se na vse kriplje trudijo, da bi na svojo listo dobili nekaj popularnih osebnosti, ki bi jih pripeljale v državni zbor. Tako naj bi se dogovarjali z novomeškim županom Alojzijem Muhičem in koprskim Borisom Popovičem, prvi vodi stranko Zveza za Dolenjsko, drugi pa Slovenija je naša, a težko je verjeti, da bi kdorkoli od njiju tvegal svojo politično kariero s posojanjem svojega imena tako obskurni stranki. Še bolj smešna poteza je dogovarjanje z zloglasno predsednico nadzornega sveta Dela Andrijano Starina Kosem, ki nam pred časom ni ne potrdila ne zanikala informacije, da naj bi se na listi Lipe potegovala za poslanko. Prek nje se lahko Lipa oglašuje v medijih v lasti Pivovarne Laško, ki zadnje čase večkrat na teden poročajo o socialnih pobudah poslanke Barbare Žgajner Tavš. To pomeni, da naj bi se za socialno ogrožene Slovence prek nje najbolj zavzemala največja slovenska tajkunska druščina. Resda je bila Žgajnerjeva pred vstopom v politiko socialna delavka, toda poznavalci pravijo, da samo njena oblačila stanejo več kot vse zbrane položnice socialno ogroženih upokojenk skupaj. Nekateri zatrjujejo, da ima poslanka rezervni načrt, kandidaturo na listi SD, in da naj bi bil član te stranke tudi njen mož, kar pa Žgajnerjeva zanika. Res pa prihaja iz „rdečih revirjev“, iz Trbovelj, ki jih zdaj že drugi mandat vodi njen poslanski kolega iz SNS Bogdan Barovič. On jo je tudi pripeljal za svetovalko poslanske skupine SNS, že kmalu po tem pa se je bolj navezala na sedanjega podpredsednika državnega zbora Saša Pečeta, s katerim se je nazadnje „zaplezala“ v Lipo.

Druženje s tajkuni

Pravi obraz Lipe predstavlja njen prvak Sašo Peče, ki ima daleč največje razumevanje za najpremožnejše sloje. Na vprašanje dnevnika Finance, ali podpira prevzeme družb na način Boška Šrota v Laškem, je odgovoril: „Podpiram slovensko lastništvo.“ Izjavo je ponovil tudi na spletni televiziji Vest.si: „Od nekdaj zagovarjam domače lastništvo. Uspešno ali pravično socialno politiko je mogoče izvajati izključno prek uspešnega gospodarstva...“ Na vprašanje, ali lahko pričakujemo aretacijo Boška Šrota, pa je odgovoril: „Glede na to, da je gospod Janez Janša pripravljen iti prek trupel in prek laži za uspeh na volitvah, mislim, da je v tej državi žal vse mogoče.“ V družbi najbogatejšega Slovenca se je znašel že večkrat. Decembra lani so ga videli najprej na novoletni proslavi družbe CPM, ki je lastniško povezana s Pivovarno Laško, kjer je s svojo ženo Simono sedel v prvi vrsti skupaj z Boškom Šrotom s soprogo, Stojanom Zdolškom s soprogo, Andrijano Starina Kosem s soprogom in večinskim lastnikom družbe Janezom Škobernetom s soprogo. Slednjega označujejo za slamnatega lastnika, za katerim se skriva vplivna družina Šrot, vendar on trdi, da to ni res. Mariborski župan Franc Kangler je takrat sedel bolj zadaj, ker je na prireditev zamudil. Približno dva tedna pozneje se je Peče znova znašel v družbi Škobernetom ter Boškom in Bojanom Šrotom, tam pa so bili tudi nekateri drugi poslanci. Zanimivo je tudi, da je v približno istem času predlagal dopolnilo k noveli zakona o prevzemih, po kateri bi bilo od posojila za prevzem podjetja še vedno dovoljeno zastaviti delnice prevzetega podjetja, toda za obdobje odplačevanja posojila ne bi bilo mogoče izplačevanje dividend oziroma drugih nagrad. Peče je ta amandma pojasnjeval z besedami, češ da bi na ta način zavarovali položaj domačih prevzemnikov pred tujimi podjetji. Manj naivni pa pravijo, da sta ga v resnici za vložitev dopolnila prepričala brata Šrot, ker ljudska stranka kot vladna tega ni mogla storiti. Kljub temu sporno „tajkunsko“ dopolnilo ni dobilo zadostne podpore državnega zbora.

Od gostilne do stranke

Z Bojanom Šrotom naj bi bila v navezi prav tako že precej časa. Potem ko je bil celjski župan izvoljen za prvaka SLS, naj bi prihajal pred državni zbor avtomobil s celjsko registracijo, v katerega naj bi se nato prisedel Sašo Peče. Zato ni naključje, da so se pogovori o odhodu iz SNS in ustanovitvijo nove stranke začeli v pisarni celjskega župana, kjer je četverico poslancev (takrat je bil še zraven še Barovič, ki se je pozneje pokesal za svoje ravnanje in bo zdaj lahko vseeno kandidiral pri Jelinčiču) in župana presenetila televizijska kamera. Nekateri sicer menijo, da je takrat Peče zlorabil Šrota, drugi so prepričani, da Šroti vseskozi izrabljajo Pečeta. Če ne bi bilo tako, bi ga Bojan povabil v svojo stranko, a namesto tega je moral Saško v rizični projekt nove stranke. Govori se, da je stranko poimenoval po gostilni Lipa v Radvanju pri Mariboru, kjer naj bi se srečevala Peče in Škoberne; toda slednji pravi, da se tam s Pečetom ni nikoli srečal, ampak da tam pogostokrat kosi z Matjažem Pavčičem, direktorjem Ingrada Gramat. Škoberne, ki se večkrat pojavlja v povezavi z Bojanom Šrotom in Sašom Pečetom, ni vstopil v Lipo, čeprav je bil tam zelo zaželen; je pa predsednik občinskega odbora SLS v Šentjurju pri Celju. Kakorkoli že, Lipa je bila ustanovljena prvega marca, na ustanovnem zboru pa so videli tudi dva Roma. To je zanimivo zlasti zaradi tega, ker je bil Peče kot poslanec Jelinčičeve stranke izrazito nenaklonjen Romom in nasploh znan po rasističnih izjavah. Leta 2001 je denimo za revijo Mars izjavil: „Nikakor ne bi mogel iti na pijačo s človekom, ki ni po mojih merilih. Ne bi mogel iti niti s temnopoltim človekom niti s homoseksualcem.“ Kot podpredsednika državnega zbora novinarji skušali zaradi takih izjav provocirati in tako mu je novinarka POP TV pripravila past in kavo s Pečetom povabila tudi homoseksualca. Politik je vstal od mize in ju zapustil. Z Lipo pa je očitno doživel preobrazbo, saj je 7. junija za Indirekt dejal, da ni nikoli izjavil, da s črncem ne bi šel na kavo: „Še vedno pa vztrajam pri tem, da ima vsak posameznik v naši družbi pravico do odločitve, s kom bo šel v prostem času na kavo. Zgodba s homoseksualcem pa je prišla ven prek skrite kamere ene od televizij. Sam sicer s tem nimam nobenih problemov.“ Očitno je to dovolj, da lahko Lipa sodeluje v razpravah Kučanovega foruma.

Lipa je medtem začela iztegovati svoje veje povsod po Sloveniji, toda kakšnih znanih obrazov ni videti. Med bolj znanimi člani je Dušan Kudrnovsky, podjetnik iz Dravograda, ki je bil nekoč vodja tamkajšnje SLS, pozneje pa je bil vpleten v zgodbo o napadu na takratnega novinarja Mira Petka. Ta je o njem pisal, da je prejel posojilo NKBM, za katero je jamčil direktor Eurocityja Janko Zakeršnik, zaradi česar ga je pozneje zaslišala parlamentarna preiskovalna komisija. Kudrnovsky je zanikal, da bi od Zakeršnika karkoli prejel, toda podpis jamstva se je zdel državnemu tožilstvu dovolj dobra podlaga za kazensko ovadbo zaradi krivega pričanja. V Šentjurju je menda med člani Dušan Škoberne, ki pa menda ni v sorodstvu z znanim podjetnikom. V parlamentu je „ ozelenela“ le Pečeta, Žgajnarjevo in Boštjana Zagorca, ki prihaja iz okolice Maribora. Ta trojica menda celo skupaj hodi na morje na hrvaški otok Lošinj, zraven vzamejo ženi oziroma moža, občasno pa brez njih na dopustu organizirajo kakšen sestanek stranke v enem od hotelov, kjer sta bojda ključna akterja Saško in Barbara. Letos menda ne bo časa za skupne počitnice, ker bodo imeli dovolj skupnega dela med volivci.


Okvir

Saškov hipodrom pod Nanosom

Prvak Lipe ni brez razloga v družbi z vplivnimi ljudmi iz štajerskega konca. Tako se govori, da skupaj z mariborskim županom Francem Kanglerjem načrtujeta tihi prevzem mariborskih lekarn, Peče pa naj bi precej trgoval tudi z delnicami v tujini. Vrstno hišo v Mariboru ima že dolgo časa, lani pa naj bi se zanimal za nakup zemljišča v Senožečah s pogledom na Nanos. Na njem naj bi gojil konje. Po nekaterih podatkih je do zemljišča prišel zelo ugodno, celo zastonj, ni pa znano, ali je vpisan v zemljiško knjigo. Domačini se sicer spominjajo, da se je Peče zanimal za neko zemljišče, najbolj so si ga zapomnili po njegovih polizanih laseh in BMW-ju, s katerim se je pripeljal. Poleg njega pa naj bi bil divaški podjetnik Vlado Kavrin, ki naj bi tam prodajal zemljišča. Pozneje, ko so mejaši sklepali ustrezne pogodbe, pa je bilo kot kupec „Pečetovega“ zemljišča navedeno podjetje Fundi, d. o. o., Laze 17, Dramlje pri Celju. To podjetje sicer nima telefonske številke, zato so se na priloženi telefonski številki oglasili zaposleni v podjetju Ekos, katerega lastnik je Janez Škoberne (to podjetje je večinski lastnik družbe CPM). Kupili naj bi ga po izredno ugodni ceni (govori se, da po ceni 20 evrov za kvadratni meter, na trgu pa bi lahko iztržili okoli 75 evrov za kvadratni meter). Kavrin je zanikal, da naj bi Pečetu brezplačno dal kako zemljišče v Senožečah, prodal naj bi mu ga po običajni ceni. Dan pozneje pa je zanikal, da je ali je bil lastnik kakršnega koli zemljišča v Senožečah in se izgovarjal, da je naše vprašanje napačno razumel. Škoberne pa je potrdil, da ima njegovo podjetje v lasti tri parcele v Senožečah, vendar so na prodaj in niso rezervirana za Pečetovo konjerejo. Slednji naj bi po se Škobernetovih besedah za parcelo sprva zanimal, ker pa ni imel dovolj denarja, je zanjo povedal njemu. Peče je vse skupaj označil za novinarsko raco in dodal, da ima v resnici parcelo v Toskani in da ima tam počivališče za tovornjake. Konja naj bi jahal samo enkrat v življenju in to v Lipici. Na naša vprašanja o premoženju in delnicah pa se je „pohvalil“, da ima v lasti 30 odstotkov NLB, 80 odstotkov NKBM, 100 odstotkov Plinarne Ljubljana, skupaj z ministrom Matejem MNZ, v tujini še velik delež tovarne BMW v Ingolstadtu, želi pa vstopiti v Ford.

Reporter, 7. julija 2008

Ni komentarjev: