sobota, 31. maj 2008

Kučanov blok (Reporter 1)

Reporter 01, 19. 5. 2008
Moj prvi članek za revijo Reporter
Slike "http://www.silvestersurla.com/wp-content/uploads/2008/05/reporter-blog.jpg" ne morem prikazati, ker vsebuje napake.
KUČANOV BLOK
Bivši predsednik snuje koalicijo levosredinskih strank

Bivši predsednik Milan Kučan je znova vstopil v slovensko politiko in se angažiral s pozivom za oblikovanje povolilne koalicije tako imenovanih levosredinskih strank. Prvaki SD, Zares in LDS pa so medtem že obljubile, da bodo v primeru zmage po volitvah skupaj sestavile vlado. Če ne bodo dobile večine poslancev v državnem zboru, naj bi jima na pomoč priskočili še Desus in SLS, medtem ko Lipa najverjetneje ne more pričakovati preskoka parlamentarnega pragu.

Prejšnji ponedeljek je Kučan na poslanskem večeru poslanke Zares Cvete Zalokar Oražem v Domžalah dejal: "Zdi se mi sprenevedanje, če se ne reče, če torej na volitvah naše tri, štiri ali pet strank dobi priložnost, da sestavijo vlado, bomo to vlado sestavili, ker imamo med seboj veliko več skupnega, kot imamo z onimi drugimi. Ne vidim, zakaj je tako težko to povedati vnaprej." Po njegovem potrebe po veliki koaliciji ni, saj Slovenija ni v krizi. Sam se na letošnjih parlamentarnih volitvah ne bo potegoval za poslanca niti ne bo posebej podprl nobene izmed strank, ker si takšne podpore si ne želi, prav tako pa si je po njegovem ne želijo stranke: „Vsaj nimam takšnega občutka, da bi si jo in tudi do zdaj ni bilo nobene tovrstne aktivnosti ali pobude." Pozornost pa je zbudil tudi z izjavo, da ni nujno, da bo Borut Pahor njihov edini kandidat za mandatarja, kar so nekateri razumeli kot napoved, da bo za ta položaj podprl nekoga drugega.

Nova politika Boruta Pahorja.

Vrnitev na slovensko politično sceno je sicer napovedal že v decembrskem intervjuju za Dnevnik, ko je na vprašanje, ali se bo politično angažiral pred parlamentarnimi volitvah odgovoril: „Res. Zares me mika". S tem je sprožil ugibanja, ali ta izjava že pomeni podporo stranki Zares, ki jo vodi Gregor Golobič in je v njej večinoma zbrana ekipa, ki jo je podpiral v preteklosti. Zmedel je tudi vodilne može v SD Boruta Pahorja, ki so se ustrašili, da bi Kučanovo angažiranje na strani Golobičevega Zares okrepilo to stranko in posledično ogrozilo uspeh njihov SD na parlamentarnih volitvah. Po drugi strani ne bo presenečenje, če bo tik pred volitvami podprl tisto „levo“ stranko, ki bo imela največ možnosti za zmago, to pa so po javnomnenjskih anketah prav Pahorjevi socialni demokrati. Če je njihov podpredsednik Igor Lukšič še pred novim letom zatrjeval, da Kučanova podpora LDS na prejšnjih volitvah ni pomagala, ker jih je kljub temu izgubila, pozneje pa še razpadla, bi bil zdaj vesel Kučanove podpore SD tako kot podpore vsakogar. Tudi Pahor je za Dnevnik izjavil, da bi bil Kučanu hvaležen za podporo.

Medtem so se namreč odnosi med bivšim predsednikom in prvakom SD izboljšali. Kučan je januarja v intervjuju za oddajo Studio City pohvalil Pahorja oziroma mu je priznal napredek pri zavzemanju bolj odločnih stališč. Sočasno je prišlo do preobrata tudi pri prvemu možu opozicije, ki je prišel do ugotovitve, da velika koalicija ne bi bila dobra za Slovenijo in da bi bilo bolje, če bi po volitvah sestavile vlado programsko sorodne stranke, ki zdaj niso na oblasti. Prvič je to javno povedal na javni tribunu SD v Grosupljem 14. marca: „Na nedavni klavzuri smo naredili še korak naprej in prišli do spoznanja, da smo na točki, ko se bodo volivci morali odločiti, ali bodo svoj glas zaupali politiki okoli SDS ali ga bodo zaupali SD. V tem primeru lahko pričakujejo, da bomo skušali oblikovati koalicijo brez SDS." Po Pahorjevih besedah bi veliko koalicijo sklenili le v primeru, če bi drugačna odločitev državo pahnila v politično in gospodarsko krizo.

Nova Pahorjeva politika je očitno prepričala Kučana, da se je celo udeležil strokovne konference o odprtih vprašanjih na področju pregona gospodarskega kriminala, ki jo je SD pripravila 31. marca v Ljubljani. Ob tem je izjavil, da se je konference udeležil kot državljan, ker ga zanima, kakšen je alternativni program. Pahor je bil menda prijetno presenečen, saj naj bi za Kučanovo udeležbo vedel le njegov svetovalec za pravosodje, nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude, ki je bivšega predsednika tudi povabil. Morda je bil visoki obisk tudi posledica Pahorjeve izjave v februarskem intervjuju za Večer, da mu tekmeci „strežejo po političnem življenju", pri čemer naj bi mislil predvsem na Golobičev Zares. Na strankinem shodu v Novem mestu 12. aprila je ponovil obljubo, da velike koalicije med SDS in SD po volitvah ne bo: "Povedal sem že, da imamo s SDS marsikatero sorodnost, vendar je tudi preveč konceptualnih razlik. Zato bi bilo za Slovenijo pametno, če te dve stranki v naslednjem mandatnem obdobju ne bi sodelovali. Zdi se mi pametneje, da ena od njih, ki bo dobila zaupanje ljudi, prevzame odgovornost za sestavo vlade in da se morda druga umakne v opozicijo."

LDS na pravem tiru.

Bivši predsednik ni pozabil niti na LDS, za katero je 18. marca dal izjavo za spletno stran, kjer je izrazil zadovoljstvo, da se je stranka konsolidirala po poletnem razdejanju in dodal, da je pomembno, da so ostali nekateri kadri, ki nadaljujejo liberalno tradicijo. Kučana naj bi za obisk na LDS angažiral nekdanji prvak in evropski poslanec Jelko Kacin, nekajkrat naj bi se tudi sestal z novo predsednico Katarino Kresal. Nazadnje so bili skupaj videni 25. aprila okoli 13. ure, ko je odhajala s kosila v Maximu: v družbi Kučana, Kresalove in Kacina pa je bil tudi predsednik srbske liberalne stranke Čedomir Jovanović, ki je bil ravno takrat na obisku v Sloveniji. Družba je nato obiskala ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je prav tako Kučanov prijatelj in ustanovni član njegovega foruma. Kresalova je Kučanovih nasvetov vesela, kar pa ne najbrž ne velja za vodjo poslanske skupine Jožefa Školča, ki je izjavil, da so glede Kučana stranke v nekem precepu: „ Po svoje si želijo tihe podpore in posledično glasov, po drugi strani pa se bojijo njegove sence." Seveda pa bivši predsednik ni kar tako „podprl“ LDS. Po naših virih naj bi želel dobiti zagotovilo, da LDS po volitvah ne bo sklenila morebitne koalicije z SDS. Po drugi strani pa imata menda večji vpliv na dogajanje v tej stranki Jožef Školč in Tone Anderlič, ki pa bi utegnila podpreti tudi vladno koalicijo z Janševo stranko, če bo ta vnovič zmagala na parlamentarnih volitvah. Po nekaterih podatkih naj bi bil zato Školč zdaj v nemilosti in naj bi postala vprašljiva njegova izvoljivost v državni zbor, saj se bo vanj potegovala tudi predsednica, LDS pa bo težko dobila dve poslanski mesti v enem volilnem okraju.

Tudi Janković bi mešal štrene.

Da pa ne bi slučajno imeli v Zares občutek, da jih je Kučan pustil na cedilu, se je odzval vabilu na poslanski večer Cvete Zalokar Oražem, kjer je obljubil, da nobene stranke ne bo posebej podprl. Če bi podprl Zares, bi utegnil ogroziti volilno zmago SD, če bi podprl SD, bi užalil Zares in LDS. Vsekakor pa v Pahorjevi stranki niso prezrli njegovih izjav o Zares v intervjuju za Mladino: „Po enem letu stranke Zares je čas, da ta stranka zelo profilirano pokaže svoj format. Za kaj se zavzema, kako je drugačna od LDS, od SD in od desnih strank.“ Morda je to razumeti kot odgovor na sprenevedanje Gregorja Golobiča, ki je dopustil možnost, da bi Zares šla v koalicijo z SDS, če bi ta ustrezno spremenila svoj program, kar pa ni verjetno.

Zanimivo pa je tudi, da je ljubljanski župan Zoran Janković napovedal, da bo nastopil na volitvah, vendar ne s svojo listo, kar poznavalci razumejo, da bo podprl Zares, s katerim je povezan prek nekaterih svojih mestnih svetnikov. Tako bi vrnil uslugo Gregorju Golobiču, ki mu je stal ob strani na lanskih županskih volitvah. S tem bi bržkone ogrozil Pahorja, toda poznavalci razmer na tako imenovani levici zatrjujejo, da si Janković želi, da prvak SD ne bi bil premočan in da bo lahko sam nastopil kot premierski kandidat na volitvah leta 2012. Kučan je svojega prijatelja v Mladini že pozval k razmisleku: „Če bi me torej Zoran Janković vprašal, ali naj jeseni kandidira, bi mu dejal, da je človek najprej dolžan opraviti tisto, za kar je že dobil mandat in za kar so ga ljudje že izvolili.“

Širitev koalicije.

Ne glede na medsebojne politične zamere so se trije voditelji tako imenovane levice Borut Pahor, Katarina Kresal in Gregor Golobič odločili za skupen opozicijski nastop in napovedali povolilno koalicijo v primeru, da bodo dobili na volitvah dobila večino poslancev. Prvi skupni javni nastop so imeli 21. aprila v ljubljanskem Centru Evropa, takrat je Golobič zanikal, da bi bili v ozadju njihovega srečanja kakšni drugi centri moči. Na skupni tiskovni konferenci so napovedali skupne aktivnosti v zvezi z napovedanim referendumom o pokrajinah, naslednjo skupno tiskovno konferenco na isto temo pa so imeli štiri dni pozneje, nekaj ur potem, ko so se na skupnem kosilu znašli veljaki LDS in Kučan, kar naj bi bilo zgolj naključje. Kako odločilno vlogo posrednika med omenjenimi strankah je odigral bivši predsednik, ni znano, njihovi veljaki pa pravijo, da so se sami odločili za sodelovanje. Da še vedno lahko vpliva na dogajanje v politiki, je potrdil tudi sam Kučan, ko je za Mladino izjavil, da svojega vpliva ne želi podcenjevati niti ga ne precenjuje. Dejstvo je, da je v Kučanovem interesu povolilna koalicija med SD, LDS in Zares, pri čemer je v Domžalah navedel tudi možnost, da bi bilo v taki koaliciji še več strank, tudi štiri ali pet. Katere je mislil, ni natančno povedal. Na podlagi aktualnega dogajanja pa lahko sklepamo, da gre za Desus, SLS in Lipo.

Pravzaprav je Desus že od začetka tega mandata z eno nogo v opoziciji, prvak Desusa Karl Erjavec pa je nedavno za Mladino izjavil: „Moram reči, da se zadnje mesece v vladi lažje diha; odkar je prišel Bojan Šrot, imamo v koaliciji s svojo opozicijsko držo enega zaveznika več.“ Desus bi kot stanovska organizacija sodeloval v kateri koli vladni koaliciji, vprašanje pa je, ali bi Janšo kot mandatarja podprla tudi po letošnjih volitvah, če bi vnovič zmagal. Podobno je tudi z SLS, katere novi prvak se že ozira za novimi političnimi zavezniki. V oddaji Vroči stol je izjavil, da se bo stranka o njih odločala po volitvah v skladu s takratnimi razmerji sil. Problem pa je v tem, da je Bojan Šrot zaradi svojega brata manj zaželen partner tudi v tako imenovanih levih strankah oziroma bi z njim sestavili vlado le v primeru, če je SD, LDS, Zares in Desus same ne bi mogle. Sicer SLS ni nikoli imela težav sklepanja koalicije z „levimi“ strankami, resda je bila vselej naporen partner in je dvakrat zapustila pretežno levosredinsko koalicijo, tokrat pa so se odnosi med SDS in SLS poslabšali predvsem zaradi spora med premierjem in Boškom Šrotom. Sicer pa ima menda glavno besedo v SLS mariborski župan Franc Kangler, ki je že dolgo prijatelj prvega moža Pivovarne Laško in ima največ za to, da je stranko prevzel njegov brat Bojan Šrot.

Ta druščina pa ima tudi največje zasluge za razkol v SNS in ustanovitev Lipe. Njen sedanji predsednik Sašo Peče je bil navzoč na številnih prireditvah Pivovarne Laško, Bojan Šrot pa mu je odstopil svojo župansko pisarno, ko se je v njej skupaj s poslanskimi kolegi odločil za ustanovitev Lipe. Zanimivo je tudi, kako so nekdanji poslanci SNS so korenito spremenili politična stališča. Če so prej nasprotovali protikorupcijski komisiji in se zavzemali za register pedofilov, so zdaj glasovali proti noveli kazenskega zakonika in branijo Kosovo komisijo. Kljub temu pa je težko verjetno, da bo Lipa sploh preskočila parlamentarni prag, razen če bodo njeni veljaki nastopili na listi SLS. Vsekakor so z njeno ustanovitvijo skušali omejiti uspeh nepredvidljivega Zmaga Jelinčiča, ki bi po naslednjih volitvah utegnil za mandatarja podpreti Janeza Janšo, vprašanje pa je, ali jim bo to tudi uspelo.

Kučan zavrgel Šrota.

Odprto ostaja tudi vprašanje stikov med Boškom Šrotom in Milanom Kučanom ter povezave s politično-gospodarsko-medijskimi spremembami v lanskem letu. Znano je, da sta se veljaka junija lani srečala na počitnicah na Paklenskih otokih blizu Hvara, kar je takratna svetovalka bivšega predsednika Špela Furlan razložila, da sta si izmenjala le nekaj besed. Da sta bila moža tudi pozneje na zvezi, je potrdil Šrot med pričanjem na koprskem sodišču, ko je dejal, da ga je decembra lani Kučan prepričeval, naj zgladita spore z Jankovićem. Očitno ga ni ubogal, Janković je tožbo izgubil, Kučan pa se je nazadnje odrekel Šrotu. Na že omenjenem nastopu v Domžalah je namreč obsodil neetično privatizacijo in komentiral koncentracijo lastništva v Pivovarni Laško. Dejal je, da se z Boškom Šrotom kaže, da je nedomišljen koncept privatizacije problem, ki ima svojo pravno in svojo moralno plat. O tem, ali so stvari zakonite, pa bodo po Kučanu presojali drugi in dodal, da tudi tisto, kar je zakonito, ni zmeraj moralno. Potem ko so se mediji v lasti največjega slovenskega tajkuna obrnili proti Janševi vladi in ko so se zgodile tudi spremembe v nekaterih političnih strankah (zamenjava v SLS, razkol v SNS), ga Kučan več ne potrebuje.

IGOR KRŠINAR

Citati

Ne bo presenečenje, če bo Kučan tik pred volitvami podprl SD, ki ima največ možnosti za zmago.

Janković si menda želi, da Pahor ne bi bil premočan in da bo lahko sam nastopil kot premierski kandidat na volitvah leta 2012.

Boška Šrota Kučan ne potrebuje več, zato se ga je zlahka odrekel.

Pasice

Kratek pogovor 1

Dr. Frane Adam: „Kučanova pomoč ima lahko tudi slabe posledice“

Bivši predsednik Milan Kučan se je v zadnjih mesecih pojavil ob nekaterih politikih iz vrst SD, LDS in Zares. Kako lahko njegova podpora pomaga posameznim strankam pred volitvami?

Očitno je, da ima gospod Kučan interes in voljo, da pomaga tem strankam. V delu javnost je še vedno popularen in v tem smislu je njegovo sodelovanja oziroma reaktiviranje verjetno lahko zelo koristno. Vendar pa ima njegova "pomoč" tudi slabe posledice, če se izkaže, da jo nudi na paternalističen način. Menim, da bo skušal delovati v smislu posrednika, "gate-keeperja", mediatorja.


Ali pričakujete, da ob pred volitvami konkretno podprl katero izmed strank in če, katero?

Zdi se, da se najbolj nagiba k stranki Zares.


Ali lahko Kučan s svojim javnim ugledom vpliva, da se SD, LDS in Zares pred volitvami ali po njih povežejo v koalicijo? Ali je morda na to že kakorkoli vplival?

Menim, da bo poizkusil vplivati, da se stranke povežejo. Obstaja namreč scenarij, po katerem bo kot stranka zmagala SDS, ki pa se bo morala soočiti s problemom oblikovanja vladne koalicije. Če bi te stranke frontalno odklonile svoje sodelovanje, potem SDS ne more sestaviti vlade. In Kučan je zato zainteresiran. Menim pa, da so ta njegova prizadevanja popolnoma legitimna, saj so v preteklosti na "desni" strani obstajale podobne tendence (vključujoč vlogo Zbora za republiko pri zadnjih volitvah). Zanimivo je le to, da Kučan zdaj deluje kot oseba in ne v obliki nekega združenja, verjetno je to posledica slabih izkušenj z Forumom 21.


Kakšno neformalno moč v slovenski politiki in gospodarstvu po vaši oceni še ima bivši predsednik Milan Kučan?

Glede na to, da pri nas precej ljudi voli in se opredeljuje na osebni ravni, da torej politiko pojmujejo personalistično, skozi podobo (imagologijo), ki jo politik ustvari (v bistvu gre za medijsko in PR posredovano podobo), potem lahko sklepamo, da ima g. Kučan določene možnosti oziroma še vedno razpolaga s vplivom na medije in na javnost. Kakšna je njegova prisotnost v gospodarstvu, ali drugače, kakšni so njegovi stiki z s poslovno elito, pa menim, da ti stiki obstajajo. Kako močni so in kakšen vpliv imajo, pa bi težko govoril.

Kratek pogovor 2

Mile P. Šetinc: „Stranke ne potrebujejo Kučanove podpore“

Bivši predsednik Milan Kučan se je v zadnjih mesecih pojavil ob nekaterih politikih iz vrst SD, LDS in Zares. Kako lahko njegova podpora pomaga posameznim strankam pred volitvami?

Bivši predsednik ima nedvomno še pomembno javnomnenjsko težo, vendar ne tolikšne, da bi lahko njegova podpora odločilno vplivala na volilni uspeh kake stranke. Zdi se, da si vse leve stranke želijo Kučanove podpore, vendar nobeni ni do tega, da bi se takšna podpora prelevila v kaj bolj (kadrovsko) otipljivega.

Ali pričakujete, da ob pred volitvami konkretno podprl katero izmed strank in če, katero?

Kučan je v bistvu že podprl vse tri leve stranke, vendar na svoj značilen dvoumen in izmuzljiv način, včasih pomešan z njegovim specifičnim humorjem, kar lahko ustvari zmedo (spomnimo se izjave o tem, kako ga »zares mika« angažma v politiki, kar so mediji tolmačili kot podporo Zaresu, v resnici pa je šlo najbrž le za droben cinizem).

Ali lahko Kučan s svojim javnim ugledom vpliva, da se SD, LDS in Zares pred volitvami ali po njih povežejo v koalicijo? Ali je morda na to že kakorkoli vplival?

Vse omenjene stranke so že povedale, da predvolilna koalicija ne pride v poštev, zato pa so povolilno koalicijo označile ne le kot možno, temveč tudi kot verjetno. Po tej plati ne potrebujejo Kučanove vzpodbude. Nasprotja z Janševo vladavino so namreč tako velika, da bi vsaka od njih naredila politični samomor, če bi kljub možnosti sestave leve vladne koalicije »izdala« levico in z Janšo sestavila skupno vlado.

Ali lahko Kučan s svojim javnim ugledom vpliva, da se SD, LDS in Zares pred volitvami ali po njih povežejo v koalicijo? Ali je morda na to že kakorkoli vplival?

Ta moč počasi kopni že po bioloških zakonitostih, saj se skupaj s Kučanom starajo tudi njegovi tovariši in sopotniki v politiki in gospodarstvu. Seveda pa ima Kučanov vpliv tudi fantazmatsko razsežnost: ker se o njem že desetletja toliko piše in govori (tja do demonizacije s strani desnice), je ta »vpliv« začel živeti svoje lastno življenje, ki ni nujno povezano s konkretnimi kanali vplivanja.

Pasica 3

Deset neodgovorjenih vprašanj

Bivši predsednik RS gospod Milan Kučan

Spoštovani gospod bivši predsednik!

Za prvo številko novega splošno-informativnega tednika Reporter pišem članek o vašem političnem angažiranju pred letošnjimi državnozborskimi volitvami. Zato vas prosim, da mi odgovorite na naslednja vprašanja. Odgovori bodo objavljeni v celoti in v obliki kratkega intervjuja. Prosim, če mi na vprašanja odgovorite do vključno ponedeljka. Hvala za sodelovanje in lep pozdrav,

Igor Kršinar, novinar Reporterja

1. Pred božičnimi prazniki ste v intervjuju za Dnevniku odgovorili, da vas mika, da bi se pred volitvami politično angažirali. Na kakšen način se torej nameravate politično angažirati? Boste kandidirali na volitvah ali podprli katero stranko?

2. Se bo kakorkoli pred volitvami politično angažiral vaš Forum 21? Ali bo podprl kako stranko ali več strank?

3. Ali lahko stavek „Zares me mika" v intervjuju za Dnevnik razumemo kot podporo stranki Zares?

4. Kakšni so vaši stiki s predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem? Mu kakorkoli pomagate s svojimi nasveti ali z vplivom med gospodarstveniki?

5. Kakšni so vaši stiki z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem? Ali njemu kakorkoli pomagate s svojimi nasveti?

6. Konec marca ste se udeležili ene od javnih tribun stranke SD. Vas je njen program prepričal, da bi jo kot najresnejšo tekmico sedanji vladajoči stranki SDS podprli na jesenskih volitvah v državni zbor, predsednika SD Boruta Pahorja pa kot mandatarja za sestavo vlade?

7. Ali podpirate koalicijo med SD, Zares in LDS? Ali naj omenjene stranke, če na volitvah ne bodo dobile absolutne večine, vlado sestavijo skupaj s SLS Bojana Šrota?

8. V kakšnih stikih ste s predsednikom SLS Bojanom Šrotom in njegovim bratom Boškom Šrotom, predsednikom uprave Pivovarne Laško?

9. Ali ste se z Boškom Šrotom kadarkoli pogovarjali o razmerah v medijskih hišah, ki jih obvladuje Pivovarna Laško oziroma Infond Holding, ter kakorkoli vplivali na uredniške zamenjave na Delu, Magu in Večeru?

10. Ali ste v kakršnih koli stikih z Andrijano Starina Kosem in Stojanom Zdolškom?

Spoštovani g. Kršinar,
predsednik Kučan me je prosil, če Vam sporočim, da se ne bo dal intervjuja za Reporter. Trenutno se namreč dogovarja za nek drug intervju, pred kratkim je na zelo podobna vprašanja, kot so Vaša, odgovarjal že za Mladino. Predsednik Kučan se Vam zahvaljuje za povabilo in Vas pozdravlja.
Lep vikend, Špela Furlan

www.revija-reporter.si

Ni komentarjev: