četrtek, 15. maj 2008

Poskusi zaustavitve Reporterja

Novinarji novega tednika Reporter, ki bo izšel v ponedeljek, smo izvedeli, da nas skuša Boško Šrot, razkriti lastnik skupine Pivovarne Laško in s tem tudi našega prejšnjega delodajalca Dela d.d., zaustaviti pri izhajanju Reporterja. Potem, ko smo še kot novinarji tednika Mag v okviru Dela d.d. doživeli grobe posege v novinarsko avtonomijo in poskuse vmešavanja v uredniško politiko od predstavnikov Šrota v nadzornem svetu Dela d.d.; Andrijane Starine Kosem in Stojana Zdolška, smo se odločili zapustiti to časopisno hišo. Med 15. in 18. aprilom smo direktorju Dela Petru Puhanu poslali naše nepreklicne odpovedi delovnega razmerja in hkrati javnost obvestili, da ustanavljamo novi tednik Reporter, kamor ne bodo segle lovke tajkuna Boška Šrota in njegovih pomagačev. Zdaj smo izvedeli, da naj bi časopisna hiša Delo neposredno zatem, 22. aprila, na urad za intelektualno lastnino vložila vlogo za registracijo blagovne znamke Reporter. Kot kaže, nam skuša omenjena združba na ta način preprečiti izhajanje pod imenom Reporter. Seveda jim ne bo uspelo, prva številka Reporterja bo izšla čez nekaj dni, v ponedeljek in nato vsak naslednji ponedeljek tudi, če se najbogatejši Slovenec Boško Šrot s svojo milijardo evrov premoženja postavi na glavo. Naš sedanji delodajalec Prava smer d.o.o. bo zoper časopisno družbo Delo zaradi poskusa registracije blagovne znamke Reporter vložil tožbo na izbris njihove registracije, saj so jo vložili v slabi veri.

Medtem petim novinarjev Reporterja, ki smo bili prej zaposleni na časopisni hiši Delo (Silvestru Šurli, Ivanu Pucu, Igorju Kršinarju, Biserki Karneža Cerjak in Nenadu Glücksu) direktor Dela Puhan pod pretvezo, da smo odšli pred iztekom odpovednega roka, še vedno ne dovoli zaključiti delovnih knjižic zaradi česar nas novi delodajalec ne more zdravstveno in socialno zavarovati. Časopisno hišo Delo smo zato prijavili na delovni inšpektorat in o ravnanju Puhana obvestili varuhinjo človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek Travnik. Od nje smo prav včeraj prejeli odgovor, da zoper delniške družbe ne more posredovati, strinja pa se, da opisano ravnanje časopisne hiše Delo ni pravilno in da smo ravnali prav, ko smo zadevo prijavili na inšpektorat za delo. Pričakuje, da bo slednji stvar obravnaval in ukrepal v skladu s svojimi pristojnostmi. Pozvala nas je, naj jo v nasprotnem seznanimo zaradi njenega morebitnega posredovanja pri inšpektoratu.
Izjavo je v imenu novinarjev Reporterja napisal Nenad Glücks.

P. S. Medtem sem že oddal svoje prispevke za prvo številko Reporterja. V četrtek, 15. maja, pa sem že drugič postal očka. Okoli 15.40 je v porodnišnici Trbovlje na svet privekal Aljaž. Njegov starejši brat Borut pa se je rodil 20. septembra 2005 v Ljubljani.

1 komentar:

miha1si pravi ...

Spoštovani gospod Kršinar,

najprej iskrene čestitke ob rojstvu novega člana vaše družine.

Veselim se že izida prve številke Reporterja. Po odhodu peterice novinarjev z Maga sem prebral še nekaj številk, kaj več pa moj želodec ni prenesel. Sodu je izbilo dno obračunavanje novega urednika s svojimi podrejenimi (upam, da prav razumem odnos urednik-novinar).
V včerjašnjih Trenjih je Šrotov pravni zastopnik izjavil, da je pri prevzemanju Dela Pivovarna Laško (=Boško Šrot) dala obvezo, da se ne bo vmešavala v uredniško politiko, da ne bo posegaqla v vsebino časnika itd. Vendar je vse ostalo le črka na papirju.
Upam, da bo Mag čez poletje dejansko ugasnil in vaši ekipi izvirnih "magovcev" želim, da boste verodostojen naslednik prvotne verzije Maga. Kopija ni nikoli trako dobra kot original ,-).