torek, 12. avgust 2008

Stranka dolgih nožev (Reporter 12)

Kakšne bodo posledice ustanovitve KDS za NSI?


Z ustanovitvijo nove Krščansko demokratske stranke dva meseca pred volitvami se kriza v Novi Sloveniji poglablja. Nova stranka bo težko prestopila parlamentarni prag, lahko pa bo to preprečila tudi NSI. V tem primeru bo onemogočeno tudi vnovično oblikovanje desnosredinske vlade po volitvah, zato špekulacije o možnih političnih botrih iz ozadja niso povsem iz trte izvite. Tega se očitno zavedajo tudi glavni kritiki prvaka Andreja Bajuka v stranki, Lojze Peterle, Ljudmila Novak in Franci Vovk, ki kljub vsemu ostajajo v NSI.

V soboto, 26. julija, so v Mariboru ustanovili Krščansko demokratsko stranko. V gostišču Otona Štrucla se je zbralo okoli 80 ljudi, za predsednika so izvolili dekana strojne fakultete Jožeta Duhovnika, za generalnega sekretarja Marka Štrovsa in za predsednika izvršilnega odbora Štrucla. Ta se je menda že pred tem dogovarjal za najem Slomškove dvorane, zato so se pojavile interpretacije, da se v ozadju nove politične stranke skrivata družba T2 in mariborska nadškofija kot lastnica dvorane. Zlasti, ker naj bi bila neuradni prvi mož T2 Miran Kramberger in glavni finančnik mariborske nadškofije Mirko Kraševec precej nenaklonjena prvaku NSI Andreju Bajuku. Kraševec naj bi nekoč denimo celo izjavil, da je Nova Slovenija »hudičevo delo«, vendar nam je v telefonskem pogovoru zanikal, da bi kdaj to izjavil: »Takega žargona niti ne uporabljam. Je pa res, da sem ob ustanovitvi NSI izjavil, da bi se enotna stranka (SLS-SKD – op. a.) okrepila.« Pozneje je ugotovil, da se je NSI vendarle prijela med volivci. Glede ustanovitve nove krščansko demokratske stranke je dejal, da so naklonjeni vsaki stranki, ki temelji na krščanskih vrednotah, da pa pri njeni ustanovitvi niso sodelovali niti niso zanjo vedeli.
Neuradno je slišati, da to popolnoma drži, saj si cerkev ne bi mogla privoščiti, da bi pri nekem političnem projektu izpadla neresno. Že pri združitvi SLS in SKD se je opekla, čeprav je bil projekt izpeljan z vso resnostjo in z uglednimi političnimi veljaki. Novi krščanski demokrati pa so nastali tako rekoč na skrivaj, glavni igralci pa v politiki igrajo stranske vloge ali pa še te ne. Menda so bili v nadškofiji prepričani, da Slomškovo dvorano najema Nova Slovenija, šele pozneje naj bi tam izvedeli, da naj bi bila ustanovljena nova krščansko demokratska stranka. Zanimive pa so tudi okoliščine, zakaj so si njeni ustanovitelji premislili in namesto v Slomškovi dvorani ustanovitev stranke organizirali kar v gostišču enega od akterjev.
Nejasna Drobničeva vloga
Da so pred ustanovitvijo nove stranke potekale aktivnosti, smo pisali v sedmi številki Reporterja, 30. junija. Marko Štrovs je namreč klical člane NSI in jih nagovarjal za ustanovitev nove stranke, hkrati pa je podpredsednik Janez Drobnič kritiziral vodstvo stranke in nagajal pri postopku evidentiranja kandidatur, tako da ni hotel poravnati finančnih obveznosti do stranke. Ta se stranki še ni pridružil, razmišlja pa o tem, da bi to storil, zlasti zaradi tega, ker ga občinski odbor v Ribnici ni predlagal za kandidata. Tam je zdaj evidentirana podpredsednica občinskega odbora Anica Benčina. Sodeč po pismu, ki so ga 8. julija vodstvu stranke poslali podpredsednica in evropska poslanka Ljudmila Novak, evropski poslanec Lojze Peterle in podpredsednik Klemen Žumer, so želeli na posebnem sestanku umiriti strasti, vendar se Drobnič ni držal dogovora, saj ni poravnal obveznosti do stranke, zaradi česar ni izpolnil formalnosti za kandidaturo. Drobnič je očitno skušal zase izposlovati izjemo kot neke vrste odškodnino za vse, kar je domnevno hudega doživel v Janševi vladi, po drugi strani pa lahko njegovo početje razumemo kot nagajanje stranki tik pred volitvami. Za zdaj še ni znano, kakšna je bila njegova vloga pri ustanovitvi stranke, kjer ga uradno ni zraven, neuradno pa se govori, da je bil ves čas zelo aktiven. Naši viri so denimo opazili, da je imela pri ustanovitvi prste vmes tudi Petra Tomažič, zdaj zaposlena na T2, ki je bila nekoč šefinja Drobničevega ministrskega kabineta, pozneje pa je odstavljenega šefa spremljala ob njegovih predavanjih o strategiji rodnosti po župniščih. Najbrž pa se je tudi sam zavedel, da je precej izgubil podporo javnosti (tudi v svoji Ribnici), saj ni kandidiral za predsednika KDS, ampak so namesto njega našli že skoraj pozabljenega Duhovnika, nekdanjega direktorja Litostroja in nesojenega gospodarskega ministra v času vlade LDS-SKD.
Brez velikih imen
Zanimivo je tudi, da se »novi SKD« niso pridružili Lojze Peterle, Ljudmila Novak in Franci Vovk, ki so po naših virih o novi stranki razmišljali že pred kongresom NSI leta 2005. Ker Peterle ni dobil podpore mladih, je od načrta odstopil, pozneje pa je za predsednika NSI kandidiral Franci Vovk in dobil kar 44 odstotkov glasov delegatov. Ob Bajuku pa je bila za podpredsednico izvoljena Novakova, ki se od takrat vseskozi omenja kot potencialna kandidatka za novo predsednico. Videti pa je, da ji Bajuk ni posebej naklonjen, saj je za ministrico za visoko šolstvo predlagal precej mlajšo poslanko Mojco Kucler Dolinar, medtem ko je Novakova ostala dejavna v Bruslju. Medtem ko je bil Peterle v tujini in za ustanovitev KDS ni vedel, je to dejanje Novakova ostro obsodila, pa tudi Franci Vovk, ki je sicer večkrat pozival na izredni kongres NSI, temu dejanju ni bil naklonjen in je Duhovniku to odsvetoval. Vovk meni, da ustanovitev nove stranke dva meseca pred volitvami ni primerna, do nje bi moralo priti bodisi veliko prej bodisi šele po volitvah. Sicer pa bo kongres NSI v vsakem primeru po volitvah, saj leta 2009 poteče mandat vsem organom stranke. Do takrat pa bo lahko stranka naredila tehtni premislek, kako naprej.
Mali igralci
Brez velikih imen ni velike zgodbe, zato je težko pričakovati, da bo nova KDS naredila preboj, ki ni uspel NSI. Med njenimi kandidati za državnozborske volitve naj bi bili nekdanji poslanci, ne samo iz vrst SKD, ampak tudi nekaterih drugih (desnih) strank. Torej naj bi iz naftalina potegnili nekaj ljudi, katerih politična kariera se je končala zaradi prenizke podpore volivcev. Tudi stranka Kresnica, ki se je preimenovala v krščansko demokracijo, v slovenskem političnem prostoru ne pomeni nič posebnega. Njen prvak Aljoša Humar je na lokalnih volitvah leta 2006 kot kandidat za župana Nove Gorice zbral 2,77 odstotka, njegova Kresnica pa le 1,48 odstotka glasov, kar ni zadostovalo niti za enega občinskega svetnika. Menda deluje še v Mariboru, očitno pa je tam še v slabšem položaju. Ne gre zanemariti tudi dejstva, da je bil Humar do leta 2002 predsednik novogoriškega odbora LDS, zdaj pa pomaga pri oblikovanju nove krščanske demokracije. Pot do njega sta bila lahko dva nekdanja člana NSI, Oton Štrucl v Mariboru in Davorin Mozetič v Novi Gorici. Oba sta bila v stranki v nemilosti: Štrucl se je komajda izognil izključitvi, ki so jo predlagali člani mestnega odbora, nezadovoljni zaradi njegovega nenehnega zavlačevanja na sejah odbora, medtem ko so Mozetiča izključili, ker je stranki zamolčal, da je na lokalnih volitvah prejel denar od Hita, ki ga je potem morala stranka vrniti. Po Duhovnikovih besedah naj bi do vodje Kresnice prišel prek enega od poslancev, vendar ni povedal, katerega. Morda je bil Drobnič tisti, ki je vzpostavil stik do Mozetiča ali Štrucla, nato pa sta Duhovnik in Štrovs prišla do Humarja. Kajti, če je tak stik omogočil kateri izmed »levih« poslancev, potem smo že blizu »teorije zarote« in »žlahtno konservativne stranke po meri Milana Kučana«.

Reporter, 4. 8. 2008

Ni komentarjev: