četrtek, 12. junij 2008

Pahor in mediji (Reporter 4)

Socialni demokrati Boruta Pahorja so na konferenci Za umik politike in monopolov z medijskega prostora predstavili svoj alternativni program na področju politike do medijev. Konferenco je vodila podpredsednica stranke Andreja Rihter, ki je kot ministrica za kulturo v mandatnem obdobju 2000 do 2004 nasprotovala uvedbi sklada za pluralizacijo medijev. Tako je pripomogla k položaju, ko imamo nekaj velikih časopisnih hiš z monopolom na tovrstnem trgu, hkrati pa zelo malo medijev, ki bi poskrbeli za drugačen pogled na dogajanje v državi. Po nastopu sedanje vlade se je nekaj vendarle spremenilo, čeprav so v prevladujoči časopisi ostali nepluralni in lastniško povezani zgolj z eno politično opcijo.

Zanimiva pa je tudi vloga nekdanje ministrice Rihterjeve pri lastninjenju največje slovenske časopisne hiše. Ko je leta 2003 Pivovarna Laško kupila več kot 20 odstotni delež Dela, je njeno ministrstvo izdalo soglasje v osmih dneh in ob zagotovilu, da ne namerava svojega lastniškega deleža uporabiti za prevzem medija, s čimer bi se dokopala do vpliva na 40 odstotkov trga slovenskih dnevnih časopisov. Pivovarna Laško je odločbo obšla prek povezanih podjetij in prek njih kopičila lastniški delež v Delu. Tako je lahko Boško Šrot, da ima v lasti največjo slovensko časopisno hišo, najbolj hvaležen Pahorjevi stranki. Resda je jeseni takrat še skriti lastnik Pivovarne Laško javno izstopil iz SD in Pahorju očital preblag odnos do premierja Janeza Janše.

Približno pol leta pozneje pa se je razmerje med Boškom Šrotom in Borutom Pahorjem očitno spremenilo, saj naj bi prvi na kosilu z vodstvom časopisne hiše Delo odgovornemu uredniku Janezu Markešu naročil, kakšna mora biti politična orientacija njegovega časopisa. »Boško Šrot je takrat izrazil željo oziroma izrazil pričakovanje, /…./da se podpre Boruta Pahorja oziroma, da se v bistvu nekako prepreči, da bi Janša prišel ponovno na oblast, ker bi to koristilo korporaciji,« je v Odmevih na TVS izjavil odstreljeni odgovorni urednik. Seveda je s tem prvaku opozicije naredil zgolj medvedjo uslugo, podobno kot svojemu bratu Bojanu Šrotu, prvaku SLS. Povezovanje z največjim slovenskim tajkunom težko prinese glasove volivcev, ki so potrebni za zmago. Posebej če se javnost sprašuje, kaj naj bi dobil Boško Šrot v zameno za podporo prvaku SD. Ali bo Pahor poskrbel, da se bodo zoper njega ustavil kazenski pregon, ali mu bo omogočil lastninjenje še kakšnega kosa družbenega premoženja ali ministrski položaj njegovemu bratu?

Zanimive so tudi Pahorjeve izjave v zvezi z medijsko zakonodajo, ki naj bi jo po njegovem spremenili izključno v soglasju s takratno opozicijo. Sedanjemu zakonu o RTVS je nasprotoval, javni zavod bi namreč preuredil po vzoru britanske BBC. Za razliko od programskega sveta RTVS, kjer večino članov izbere parlament, BBC vodi 12 guvernerjev, ki jih imenuje kraljica na predlog vladnih ministrstev. Torej naj bi svet slovenske RTV sestavil predsednik države izmed kandidatov, ki bi jih predlagala Pahorjeva vlada. Bo vnovič med njimi tudi nekdanji prvak združene liste Janez Kocijančič?

Citat: Boško Šrot je za to, da ima v lasti največjo slovensko časopisno hišo, lahko najbolj hvaležen Pahorjevi stranki.


Reporter, 9. junija 2008

Ni komentarjev: