sobota, 21. junij 2008

Priprave na odločilni spopad (Reporter 5)


Čeprav v najmočnejši vladni stranki uradno zatrjujejo, da se bodo s pripravami na volitve začeli ukvarjati šele po koncu slovenskega predsedovanja EU, se je v njihovih vrstah neuradno že začel spopad za uvrstitev na kandidacijske liste. Evidentirani naj bi bili tudi vsi sedanji poslanci, za nekatere pa je slišati, da ne bodo šli skozi sito vodstva stranke. Stranka pa pripravlja tudi presenečenja z gospodarstveniki in nekaterimi športniki.

Po naših podatkih je predsednik Janez Janša ključnim ljudem v stranki, ki se ukvarjajo s pripravo na volitve, izdal povelje, da naj svoj dopust izkoristijo do konca junija, kajti potem jih čaka trdo delo vse do volitev. Prva uradna predvolilna prireditev SDS se bo zgodila v soboto, 5. julija, v Postojni, kjer bo potekal piknik, na katerem se bodo javnosti pokazali nekateri kandidati, stranka pa naj bi predstavila tudi program, ki ga bodo obravnavali na seji izvršilnega odbora 1. julija. Kandidacijski postopki pa bodo potekali vse do srede avgusta, ko bo svet stranke poslanske kandidate tudi uradno potrdil. Predstavili se bodo 16. avgusta na festivalu SDS v Šentvidu pri Stični, 21. avgusta pa se bo tudi uradno začela volilna kampanja.

Stari borci ostajajo

Pogovori o kandidaturah sicer potekajo že precej časa, saj so na izvršilnem odboru že pred meseci sprejeli načelno stališče, da bodo lahko kandidirali vsi dosedanji poslanci SDS, ki bodo to želeli. Neuradno pa je slišati, da bo njihovo poslansko delo posebej ocenil predsednik Janša in tiste, ki so hodili v državni zbor zgolj sedeti in pritiskati na gumb, prečrtal iz seznama. Zlasti bodo na tapeti tisti, ki se niso udeleževali sej delovnih teles. Za nekatere naj bi bilo sicer bolje, če bi v poslanski klopi zgolj sedeli in bili tiho, toda taki so po drugi strani poskrbeli za svojo prepoznavnost.

Med poslanci, ki so se jih hoteli znebiti, je denimo Franc Pukšič, ki je kot državni sekretar prišel v spor z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, hkrati pa je trn v peti tudi podpredsedniku stranke in šolskemu ministru Milanu Zveru, ki ima apetite po njegovem volilnem okraju. Ker pa je Pukšič kot župan Destrnika tako močan, da na lokalnih volitvah ni imel nobene konkurence, se ga niso upali obiti, saj bi bil lahko izvoljen v državni zbor na kateri koli drugi listi. Tako se mu je vnovič moral umakniti Zver, vendar zanj še ni povsem gotovo, ali bo vnovič kandidiral v Ilirski Bistrici ali kje drugje. Pukšič se je sicer moral za kandidaturo oddolžiti z dejavnostjo v prid ustanovitve pokrajin.

Jožef Jerovšek ostaja blagovna znamka SDS v Slovenski Bistrici, čeprav so ga nekateri skušali zamenjati z državnim svetnikom Milanom Ozimičem, v poslanskih klopeh pa je predvsem delal kot predsednik odbora za zunanjo politiko. Mirko Zamernik pravzaprav nima zamenjave v Mozirju, tako da so ga na koncu prosili, da ostane, čeprav je iz užaljenosti, ker so ga odstavili z mesta vodje poslanske skupine, napovedoval umik iz politike. Tudi Pavel Rupar, ki je odstopil kot poslanec zaradi znane afere z neprijavljenim ljubljanskim stanovanjem, še ni rekel zadnje besede. Če stranka ne bo našla boljšega kandidata v Tržiču, lahko računamo na njegovo kandidaturo. Toda vrnitev v politiko mu ne diši preveč, ker je komajda na noge postavil svoje podjetje, hkrati pa ima dovolj problemov s sodiščem, ki ne koristijo ne njemu ne stranki. Premislil bi si le, če ga bo predsednik pregovoril.

Lokalna trenja

Neuradno je slišati, da se glede vnovične kandidature ni povsem izrekel poslanec Franc Jazbec, ki bi ga utegnil v volilnem okraju Štore zamenjati tamkajšnji župan Miran Jurkovšek. Spremembe se utegnejo zgoditi tudi v volilnem okraju Sevnica, saj so mnogi nezadovoljni nad poslanskim delom Bojana Ruglja, kateremu se je na zadnjih volitvah umaknil prejšnji veliko bolj odmevni poslanec Branko Kelemina. Zdaj razmišljajo o možnosti, da bi tam kandidirala Meri Kelemina, žena nekdanjega poslanca in kandidatka SDS za županjo v Sevnici, ki je na zadnjih lokalnih volitvah zbrala 25 odstotkov glasov. Že v prvem krogu jo je porazil Kristjan Janc, dolgoletni župan in poslanec SLS. Keleminova je sicer uspešna gospodarstvenica in članica uprave Lisce.

Pod drobnogledom je menda tudi ptujski poslanec Branko Marinič, ki mu nekateri očitajo preveč gospodarskih lobiranj; pa tudi kot predsednik preiskovalne komisije o Mercatorju naj bi bil premalo prepoznaven. Njegova predhodnica Polonca Dobrajc, ki se je iz parlamenta poslovila po prihodu Andreja Bručana iz ministrske na poslansko funkcijo, prav tako upa, da bo tudi v naslednjem mandatu grela poslanski sedež. Ker pa bo najverjetneje kandidirala v Ljubljani, se bo tudi tokrat morala zelo potruditi, da bo premagala konkurente znotraj iste volilne enote.

Najhujša trenja pa so se zgodila v Ajdovščini, kjer je lokalni odbor skušal spodnesti vnovično kandidaturo Eve Irgl. Zelo prodorno in prepoznavno poslanko naj bi nadomestila direktorica tamkajšnjega zdravstvenega doma Boža Ferfolja, ki pa je širša slovenska javnost sploh ne pozna. Početje ajdovskega odbora se je zdelo nerazumno celo podjetniku Ivu Boscarolu, ki je posredoval v korist Irglove in ustavil apetite nekaterih lokalnih veljakov.

Nastop glavnih igralcev

Vsekakor v SDS napovedujejo kadrovsko močno zasedbo na njihovi listi. Poleg poslancev naj bi predvidoma kandidirali tudi vsi ministri iz njenih vrst. Za stranko naj bi se žrtvovala celo ministra Gregor Virant in Dragutin Mate; prvi naj bi nabiral glasove volivcev v Domžalah, drugi pa v Mariboru. Zdravstvena ministrica Zofija Mazej Kukovič, ki je v politiko prišla iz gospodarskih vrst, pa naj bi nastopila v Velenju, od koder je doma. Največja gneča pa je v Ljubljani, kjer bo nastopilo največ ministrskih imen. Premier Janez Janša bo zagotovo kandidiral v Grosupljem, najbrž pa še v enem okraju. Možno je, da bosta nastopila tudi oba evropska poslanca, Miha Brejc in Romana Jordan Cizelj, ki sta sicer oba doma v Domžalah, zadnja je sicer po rodu iz Celja. Tam bi v boj poslali državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Tomaža Jeršiča, ki je bil svoj čas rokometni reprezentant. Druga možnost pa naj bi bil Andrej Rahten, svetovalec predsednika vlade za mednarodne odnose. Državna sekretarka na ministrstvu za razvoj Katja Lavtar naj bi nastopila v Kočevju, kjer je doma.

Stranki pa naj bi na pomoč priskočili tudi župani, poleg sedanjih županov-poslancev denimo Anton Štihec iz Murske Sobote, že omenjeni Miran Jurkovšek iz Štor in Darko Menih iz Šoštanja. Skoraj zagotovo pa bo med kandidati za poslance tudi nesojeni mariborski župan Gregor Pivec, sicer direktor kliničnega centra v Mariboru, ki je medtem že prevzel vodstvo stranke v štajerski metropoli. Pomagali pa naj bi tudi direktorji, ki so prevzeli vajeti v času sedanje vlade. Prvi mož Hita Niko Trošt bo predvidoma kandidiral v Novi Gorici, če ne bo tam nastopil kateri od ministrov, prvi mož Luke Koper Robert Časar pa na Obali, kjer ima stranka največjo kadrovsko stisko (podoben problem imajo tudi v Beli krajini). Odnosi s koprskim županom Borisom Popovičem so se menda zaradi spora z izolskim županom Tomislavom Klokočovnikom nekoliko poslabšali, ker izolski odbor podpira slednjega, zato v vodstvu SDS že razmišljajo o zamenjavi šefa izolskega odbora Bojana Zadela. Vsekakor pa bomo na listi SDS videli tudi nekaj nekdanjih športnih reprezentantov, med njimi naj bi videli tudi Jureta Koširja, ki naj bi za vnovično Janševo zmago smučal v Kranjski Gori, menda pa ni edini smučarski as v rokavu SDS in tudi kakšen koš bo še padel.

1 komentar:

benedikt pravi ...

Igor!
Potem ko si v slovenskih novicah pluval po meni, si mi ustno prepricljivo zatrdal, da se bos zavzel zame in poveda resnico, ce bi se me slucajno drznili vrzti na cesta.
Sedaj sem ze peto leto na EU cesti, posiljam ti E-majle, obvestila, Igor pa nic ?
kaj je Igor ? Ali tvoja beseda ne velja nic.
Bos tale komenter ignoriral, me bos spet POPLUVAL?

L.p. z EU ceste