petek, 6. junij 2008

Janez Markeš od oboževalca do žrtve Boruta Pahorja


Dr. Janez Markeš je 22. septembra 2007 za Sobotno prilogo v komentarju "Zlovešče pasti tretjih poti" takole hvalil Boruta Pahorja:

"Čeprav smo šele pred predsedniškimi volitvami in so parlamentarne volitve naslednje leto, je že mogoče odpreti novo poglavje v razumevanju slovenske politike, predvsem pa družbe. Pahor je tokrat prva lastovka nove pomladi, potem ko se kažejo jesenski utrinki prejšnje. Paradoksno novi Pahorjev val ni nič drugega kot na novo in dosledno izpeljana logika drugih političnih skupin, ki so se in se še razvrščajo levo in desno. Pahor ni ne levičar ne desničar, je dostojen in uglajen predstavnik nove postmoderne politike - in v tem je zaradi uspešnosti, ki mu jo namenja javno mnenje, pravzaprav bistvo problema. Koketiranje s Habermasom, Giddensom in Blairom se mu ob tem celo utegne obrestovati z bogato premiersko kariero."

Zato ga je nekdanji predsednik upravičeno takole pohvalil (Odmevi, 4. junij 2008):

MILAN KUČAN (nekdanji predsednik države): "To kar se je zadnje čase dogajalo se mi zdi /.../ politično nesprejemljivo in zelo kratkovidno. Odstavitev Janeza Markeša z argumenti, ki so pač dostopni, se mi zdi ne samo nespodobno, ampak se mi zdi nevredno politične obsodbe. Ker, če govorim zdaj iz svojega zornega kota, po tistem, kar se je v Delu dogajalo, po bivšem direktorju, ki še zmeraj dobiva visoko plačo, ne da bi kaj delal in takratnim urednikom, sem bil na tem, da Delo odpovem. Odkar je prišel Markeš jaz mislim, da se je kvaliteta tega časopisa popravila, to je moja osebna sodba. Je postal kvaliteten, profesionalen časopis."

Odmevi na TVS, 4. junija 2008

ROSVITA PESEK: /…/Ali vam je torej bilo namignjeno, da podprite bolj odločno Boruta Pahorja in oblatite Janeza Janšo ali ne, na tem pogovoru od gospoda Boška Šrota.
JANEZ MARKEŠ: /…/Boško Šrot je takrat izrazil željo oziroma izrazil pričakovanje, /…./da se podpre Boruta Pahorja oziroma, da se v bistvu nekako prepreči, da bi Janša prišel ponovno na oblast, ker bi to koristilo korporaciji.

STA, 4. junija 2008

"Mojo odstavitev jemljem kot poraz civilne drže, ki bi v Sloveniji poskušala razvezati logiko blokov in politično instrumentalizacijo," je za STA poudaril odgovorni urednik Dela Janez Markeš. Glede trditev, da se za vpliv na Delu "prerivata" SD in Zares, je Markeš povedal, da "definitivno vidim interese SD".

"Kar se tiče konstrukta, da se prerivata na Delu SD in Zares, jaz definitivno vidim interese SD. To, da je zraven Zares, pa je popolna izmišljotina, saj tega ni nikdar nihče niti enkrat poskusil," je dejal Markeš in dodal, da so analize člankov časnika Dela pokazale, da je pojavljanje stranke Zares "v časopisu Delo na repu lestvice".

Po besedah odgovornega urednika Dela nikomur na desnici, "v Janševem krogu", niti na levici, "pri Pahorjevih", ne ustreza uredniška politika, ki ne bi spodbujala blokov. Dodal je, da svojo odstavitev jemlje kot poraz civilne drže, ki bi v Sloveniji poskušala razvezati logiko blokov in politično instrumentalizacijo.

3 komentarji:

tadej pravi ...

Kljub temu, da se vidva z Markešom poznata osebno, torej popolnoma drugače ,kot jaz ,ki ga poznam samo preko medijev, bi dodal moje opažanje.

Teza, da se je Markeš konvertit po meje ne drži. Prepričan sem, da je Markeš ,ki trdi isto, iskren v tem. Torej kako razumeti te salte mortale?

Mnogi ljudje lahko fukcionirajo enako dobro v vseh sistemih, če je njihov moto izrazito egocentričen. Za take ljudi je popolnoma vseeno pod katero zastavo so, važno je da pod njo lahko uresničujejo svoj cilj: lahko je to finačen, plezanje po lestvici, ali ugled. V takem sistemu lahko delujejo toliko časa, dokler ni njihov interes ali ugeld ogrožen. Ko odhajajo iz sistema se borijo samo za svojo neomadeževano podobo.

če spremljam Markeša, se je v zadnjem času izrazito boril samo za sovjo podobo, ki se je odražala v spoadu z ropovo in janševo oceno o njem.
Seveda on ne podpira SD-ja , tako kot SDS-a, kajti poleg osebnih zamer, je njegov ideološki moto, da sta leva in densa preživeta. In tu najde stično točko z stranko Zares, ki propagira isto. Pravzaprav mu je vseeno, da Zares to počne zaradi lastnih starih grehov , važno je da njegov egocentričen pristop najde resonaco v nekom. Torej Markeš ekspilicitno ne podpira niti Zares, Markeša Zares ne napada, ker ga le ta ne ogroža.

Drug sindrom Mareševe egocentricnosti pa je to poistovetenje z civino držo. Parafriziral bi lahgko Sočnega kralja: Civina drža to sem jaz, ali neodvisno novinarstvo to sem jaz.

Skratka po mojem opažanju pri Markešu sploh ne gre za nobeno politično ali drugo koruptivnost, gre za zelo izrazit egocentričen način delovanja, ki ima popolno distanco med seboj in ostalim svetom. On ima sicer občutek, da je Sanco Panso, pa je žal samo neznanjsko, zasanjano zaljubljen sam vase.

Igor Kršinar pravi ...

Tadej, čestitam! To je res dobra ocena.

Marko Zorec pravi ...

Igor, en zanimiv predlog: morda za objavo v Reporterju v tem pustem casu: je morda ze narejena kaka primerjava JM izjave in kolumne prej in JM zdaj? Pa se lepo vidi ta unikaten primer neverjetne kafkovske preobrazbe?


Lp

Mz